Skriv ut

Stortinden

15
besøk

Lengde tur/retur: 4 km
Tidsbruk: 3-5 timer med pauser
Vanskelighetsgrad: Krevende
Høyde: 1021 moh

Adkomst/ parkering:
Startstedet for en tur til Stortinden er ved Vangpollen innerst i Sigerfjorden. For å komme hit følger en riksvei 85 i retning Sortland. Rett før tunnelen, etter å ha passert Langvassbukta, tar en av til venstre og følger vei 822 i retning Sigerfjord. Etter å ha tatt av fra hovedveien skal en ganske umiddelbart ta til venstre igjen, å følge veien som går mot Blokken, Hennes og Kaljord. Fra E 85 er det omlag 3 kilometer til startstedet. Du kan parkere bilen i en avkjørsel noen hundre meter øst for kraftstasjonen som ligger i Vangpollen.

Rutebeskrivelse:
Fra start går en over den lille myra som ligger her, før en ganske umidellbart sikter seg inn mot ryggen som går opp i retning toppen. Det går sti som en kan følge gjennom den glisne skogen og opp første ryggen mot Stortinden. Vel oppe av den første ryggen flater terrenget nå ut, og en kan nå studere den flotte vestsiden til Stortinden mens en fortsetter videre oppover.

Når en starter på neste stigning er det greieste å holde litt sørvest for ryggen det første partiet opp selve siden til Stortinden, iallefall var det det enkleste da jeg tok turen, ettersom det begynte å bli glatt og isete fra og med dette partiet. Videre opp er det bare å følge ryggen hele veien opp og til topps. Det var kommet en god del nysnø da jeg tok turen, så jeg måtte trå litt varsomt i den lette puddersnøen som nå skjulte mengder av spisse steiner.

Etter litt trasking med en herlig utsikt mot Møysalen i sørvest, var kommer du til slutt opp til varden på toppen.
Fra toppen har en panoramautsikt i alle retninger, og en kan virkelig nyte synet av Hinnøyas vakre fjellverden. Utrolig flott!


Stortinden er med sine 1021 meter over havet med på den svært så eksklusive listen over tusenmeters-topper på Hinnøya. Disse er det nemlig dessverre ikke mange av på Norges største øy. Fjellet, med beliggenhet i Sortland kommune i Nordland, er et meget flott turmål sommerstid, mens det nok også er et utmerket fjell som uten tvil oppfyller de fleste offpistekjøreres behov, vinterstid. Med turens svært korte avstand fra startsted til toppunkt, blottet for anmarsj, er denne turen en av de raskeste og mest tidseffektive turene en kan gjennomføre, og likevel heve armene i været tusen meter over havnivå. Fra denne toppen har en en helt utrolig flott utsikt over Hinnøyas særdeles vakre fjellverden hvor dronningen selv, Møysalen, imponerende troner majestetisk, høyt over alle andre topper rundt.

Bli med!